Surinaamse worstelaars beëindigen dominantie Nederland

PARAMARIBO-   De Surinaamse worstelaars hebben zich aan hun woord gehouden. Zij brachten zondag tijdens de derde editie van het internationaal worstelspektakel in de Anthony Nesty Sporthal een einde aan de dominantie van de Nederlanders.

Suriname versloeg Nederland in een spannende krachtmeting door drie van de vijf matchups te winnen. Tegen de tijd dat de hoofdpartij tussen landskampioen Adarsh Kewal en Bob Goedhart was aangebroken stond de seriestand 2-2.

Kewal deed het Surinaamse publiek op de punt van haar stoel zitten. De Surinaamse kampioen vocht zich met veel pijn naar de zege. Hij kreeg namelijk gedurende de wedstrijd last van een oude knieblessure. Als een waardevolle kampioen weigerde Kewal op te geven. Volgens hem gaf het aanwezige publiek hem de kracht door te zetten en de winst voor Suriname binnen te halen. Goedhart maakte het Kewal knap moeilijk, maar de landskampioen wist steeds door middel van goede tactieken punten te scoren.

Trainer Bert Kops was na afloop niet tevreden over de arbitrale leiding. Kops vond dat zij geen eerlijke beslissingen hadden genomen. Naar zijn mening heeft Nederland gewonnen. Hij gaf echter wel toe dat de Surinaamse worstelaars aan het groeien zijn.In het Surinaamse kamp was de opluchting groot. Ravin Changoer, voorzitter van de Surinaamse Worstel Federatie, was bijzonder blij met het behaalde resultaat en schreef dit toe aan de eenheid binnen zijn organisatie door centrale trainingen voor de jongens te houden.

Verdwijnt de Worstelsport na 124 jaar van de Olympische Spelen?

Het bestuur van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft vandaag besloten om de worstelsport vanaf 2020 uit het vaste programma van de Olympische Spelen te schrappen, aldus de bekendmaking op de website van het IOC. Het officiële besluit over deze voordracht moet nog worden genomen tijdens het IOC-congres in september 2013 in Buenos Aires. Het IOC-congres kan dan besluiten om de aanbeveling van het bestuur niet over te nemen. Naast de 25 sporten met een vaste plaats op de Olympische Spelen, wordt er een aanvullende sport gekozen. Het worstelen is nu nog kandidaat als aanvullende sport, waarover het bestuur van IOC in de maand mei een beslissing zal nemen.

Al jaren zijn er geruchten dat het Grieks-Romeins worstelen van het programma zou kunnen verdwijnen, omdat deze discipline voor het grote publiek niet spectaculair genoeg zou zijn. Dat geldt echter niet voor het Vrije Stijl worstelen en het Damesworstelen. Elke vier jaar evalueert de Olympische Programma Commissie systematisch elke sport zodat de Olympische Spelen aantrekkelijk blijven voor alle generaties. Des te opmerkelijker is het dat de worstelsport die wereldwijd een grote populariteit geniet, als Olympische disicpline zou verdwijnen. Het is van IOC een verrassend en onverwacht besluit, een grote klap voor de beoefenaren en fans van de worstelsport. En in het bijzonder voor worsteltalent Jessica Blaszka die zich al jaren op deelname aan de Olympische Spelen voorbereidt; klik hier voor haar reactie en sterke motivatie om door te gaan voor de Spelen van 2016 in Rio.

Is het Olympisch worstelen na 124 jaar touche gegaan?

Help mee om de worstelsport bij de Olympische Spelen te houden en like hier de oproep van USA Wrestling aan het IOC of wordt op Tweeter volger van @saveolympicwrestling. De internationale worstelfederatie FILA beraadt zich over te ondernemen actie richting IOC; klik hier om de eerste reactie van FILA te lezen. Lees hier de officiële verklaring van NOC-NSF.

De NOWB zal u van de ontwikkelingen op de hoogte houden.