Verdwijnt de Worstelsport na 124 jaar van de Olympische Spelen?

Het bestuur van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft vandaag besloten om de worstelsport vanaf 2020 uit het vaste programma van de Olympische Spelen te schrappen, aldus de bekendmaking op de website van het IOC. Het officiële besluit over deze voordracht moet nog worden genomen tijdens het IOC-congres in september 2013 in Buenos Aires. Het IOC-congres kan dan besluiten om de aanbeveling van het bestuur niet over te nemen. Naast de 25 sporten met een vaste plaats op de Olympische Spelen, wordt er een aanvullende sport gekozen. Het worstelen is nu nog kandidaat als aanvullende sport, waarover het bestuur van IOC in de maand mei een beslissing zal nemen.

Al jaren zijn er geruchten dat het Grieks-Romeins worstelen van het programma zou kunnen verdwijnen, omdat deze discipline voor het grote publiek niet spectaculair genoeg zou zijn. Dat geldt echter niet voor het Vrije Stijl worstelen en het Damesworstelen. Elke vier jaar evalueert de Olympische Programma Commissie systematisch elke sport zodat de Olympische Spelen aantrekkelijk blijven voor alle generaties. Des te opmerkelijker is het dat de worstelsport die wereldwijd een grote populariteit geniet, als Olympische disicpline zou verdwijnen. Het is van IOC een verrassend en onverwacht besluit, een grote klap voor de beoefenaren en fans van de worstelsport. En in het bijzonder voor worsteltalent Jessica Blaszka die zich al jaren op deelname aan de Olympische Spelen voorbereidt; klik hier voor haar reactie en sterke motivatie om door te gaan voor de Spelen van 2016 in Rio.

Is het Olympisch worstelen na 124 jaar touche gegaan?

Help mee om de worstelsport bij de Olympische Spelen te houden en like hier de oproep van USA Wrestling aan het IOC of wordt op Tweeter volger van @saveolympicwrestling. De internationale worstelfederatie FILA beraadt zich over te ondernemen actie richting IOC; klik hier om de eerste reactie van FILA te lezen. Lees hier de officiële verklaring van NOC-NSF.

De NOWB zal u van de ontwikkelingen op de hoogte houden.

Reacties zijn gesloten.