Grappling

Wat is Grappling?

Grappling is een verzamelnaam voor alle stijlen en systemen die voornamelijk grond vechten omvatten. Vele technieken uit sporten zoals, worstelen, judo en Braziliaans jiujitsu kan men terugvinden in deze discipline. Grappling kan dan ook zeker gezien worden als een mix van deze sporten. Men werkt enkel met werp-, klem -, controle- en verwurgingtechnieken; trap- en stoottechnieken zijn niet toegestaan. Ten onrechte wordt deze sport vergeleken met andere full contact MMA vormen zoals freefight en kooigevechten. Grappling lijkt meer op worstelen en judo, aangevuld met technieken die het doel hebben de tegenstander op te laten geven. Grappling is uitermate geschikt voor een ieder die op een verantwoordelijke marnier, intensief met zijn lichaam wil omgaan. Kracht, cardio, balans, doorzettingsvermogen en zelfverdediging zijn enkele aspecten die deze sport ook zeker geschikt maken voor dames en jongeren.

————————–
Toernooien 2012 Grappling No-Gi en BJJ (organisator):
29 september: Rotterdam Grappling. Rotterdam, Nederland (HBN)
20 oktober: Londen International Open. Londen, Engeland (IBJJF)
21 oktober: Europees Kampioenschap No Gi Grappling. Londen, Engeland (IBJJF)
27 oktober: 3e competitiedag Open NK Grappling. Wijk bij Duurstede, Nederland (Physical Ede)
28 oktober: Amsterdam open BJJ. Amsterdam, Nederland (HBN)
10 november: NAGA European Open. Parijs, Frankrijk (NAGA)
17 november: Dutch open BJJ. Oss, Nederland (Jiu Jitsu Factory)
14 – 18 november: Wereld Kampioenschap Grappling NoGi, Grappling Gi en Pankration. Moskou, Rusland. (FILA)

—————————–
Kort verslag van EK Grappling No-gi en BJJ van FILA in Brussel 27 juni tot 1 juli 2012.

Over het algemeen zijn we positief over de resultaten. Namens Nederland deden er drie mensen mee namelijk Jordy Peute, Daan Westra en Pele Nguyen.

Donderdag, in de discipline grappling tot 62 kg, is Jordy Peute 3e geworden. Hij verloor zijn eerste partij op punten (1-0) van een sterke Zweed die uiteindelijk 1e werd waardoor Jordy via de herkansing alsnog het Brons wist te halen. In die herkansing versloeg hij de voormalig tweevoudig ‘Athlete of the Year’ Baranov uit Ukraine op eenvoudige wijze binnen een minuut. Ik verloor zelf (Daan Westra) in de kwartfinale van de klasse tot 77 kg van een Macedoniër die de finale uiteindelijk niet haalde waardoor ik geen kans meer had op het brons via de herkansing.

Vrijdag, ging het beter. Jordy Peute werd 2e in de klasse Gi Grappling (BJJ) tot 62 kg. Hij eindigde al zijn partijen voortijdig tot aan de finale waar hij wederom van dezelfde Zweedse tegenstander verloor op punten (dit maal 2-0).

Ook voor mijzelf (Daan Westra) ging het gisteren iets beter, in de klasse Gi Grappling / BJJ tot 77 kg werd ik net als Jordy 2e. Ik won in de voorrondes alleen mijn 1e partij op punten en wist de rest allemaal voortijdig te beslissen. In de finale was de score na het aflopen van de tijd 1-1, maar omdat mijn Poolse tegenstander als laatste zijn punt had gescoord ging hij er met de winst vandoor en bleef ik met zilver achter.

Al met al hebben we met de drie deelnemende Nederlanders ook 3 medailles gehaald op het toernooi dus daar kunnen we alleen maar tevreden over zijn. Als topsporters zijnde, vinden we natuurlijk echter wel dat de medailles de verkeerde kleur hebben en waren we liever met het goud naar huis gekomen. Hoe dan ook, reden om nog harder, en nog beter te trainen voor het volgende belangrijke toernooi!

Groeten,
Daan Westra

Kijk hier voor de uitslagen van het EK 2012 in België